Grypa i odporność - „Zimowy tonik” | ||

„Zimowy Tonik” jest moim ulubionym specyfikiem, ponieważ zawiera składniki, które powinny towarzyszyć nam właściwie każdego dnia, a już na pewno kiedy czujemy, że nasza odporność spada. Warto mieć go w zanadrzu jeżeli przed nami stresujący okres, kiedy nasze organizmy działają na wysokich obrotach lub w momentach gdy „łapie” nas grypa.
Zimowy tonik jest skuteczny przy wszelkiego rodzaju zapaleniach górnych dróg oddechowych, przeziębieniach, grypach i bólach gardła. Pomaga w udrożnieniu zatkanych zatok.
Polecam go wszystkim, którzy chcą wzmocnić swoją odporność.
Sposób przygotowania jest bardzo prosty i nie wymaga żadnego wysiłku.
Powinniśmy jednak pamiętać aby nasze składniki pochodziły z upraw lub produkcji ekologicznych.
Co potrzebujemy?
1. Korzeń chrzanu, który jest jednym z naturalnych antybiotyków, działa wykrztuśnie, antybakteryjnie. Jego właściwości pomagają w oczyszczaniu się oskrzeli, płuc i zatok z lepkiej wydzieliny. Wspomaga krążenie krwi, rozgrzewa organizm i stymuluje układ odpornościowy. Ma działanie przeciwzapalne, przeciw-pasożytnicze i jest moczopędny. Stosowany bywa także w leczeniu niedokrwistości (przy anemiach) oraz zalecany przy wysokim ciśnieniu.
2. Czosnek, który jest jednym z lepszych naturalnych antybiotyków oraz środków antybakteryjnych.
3. Pieprz Cayenne (kajeński) - wzmacnia metabolizm, usprawnia krążenie krwi, rozgrzewa organizm. Poza tym obniża cholesterol i skutecznie usuwa z organizmu toksyny.
4. Naturalny ocet jabłkowy - jest środkiem antybakteryjnym, wzmacnia układ odpornościowy, podnosi wytrzymałość, wyrównuje poziom cholesterolu we krwi, wspomaga trawienie, pomaga przy zaparciach, zapobiega zapaleniom układu moczowego oraz zwalcza alergie.
Do toniku można dodać także świeży imbir, który skutecznie pomaga w usuwaniu wydzieliny z oskrzeli, płuc czy zatok, stymuluje układ odpornościowy, rozgrzewa organizm. Pomaga przy bólach gardła. Imbir może być kwestią intuicyjną, jeśli czujesz, że imbir będzie częścią tej receptury to dodaj, jeśli nie jesteś fanem imbiru, tonik również będzie skutecznie działał bez niego.
Składniki:
* 1 litr naturalnego octu z jabłek
* korzeń chrzanu
* 1 łyżka stołowa pieprzu cayenne lub mała łyżeczka, w zależności od tego jak ostry tonik jesteśmy w stanie wypić
* 2 główki czosnku
* ~ 2cm korzenia imbiru jeśli decydujemy się go dodać
Wykonanie:
Na tarce (o dużych otworach) trzemy korzeń chrzanu, wyciskamy czosnek, dodajemy pieprz cayenne i wszystko zalewamy litrem octu z jabłek. Tak zmieszane składniki przelewamy do słoika lub butelek i trzymamy przez ok dwa lub trzy tygodnie.
Miksturę należy mieszać wstrząsając nią kilka razy dziennie. Po upływie ustalonego czasu przelewamy całą zawartość przez gazę lub sitko, żeby uzyskać czysty tonik. Pozostałości z gazy osobiście nigdy nie wyrzucałam lecz używałam do różnego rodzaju surowych sałatek.
W ten sposób wykonany „super tonik” będzie świetnym specyfikiem, który zawsze warto mieć pod ręką.
Dawkowanie:
Pijemy dwa lub trzy razy dziennie po łyżce stołowej, w zależności od potrzeb indywidualnych . Nie podawać dzieciom.
Komentarze do artykułu: Grypa i odporność - „Zimowy tonik”
Katerina11
Rawthentic
Z uwagi na różnego rodzaju interakcje, nie zaleca się używania metalowych naczyń.