Dip (majonez) z kaszy jaglanej | ||
Właśnie skończyliśmy się zajadać na kolację. Smakowało z chlebem i surówką, a w dipie moczyliśmy młody zielony groszek (wraz ze strączkami) prosto z naszego ogródka.
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1 szklanka wody
2 łyżki ksylitolu (lub fruktozy, ostatecznie cukru trzcinowego)
8 łyżek cytryny
4 łyżki słonecznika
2 łyżeczki białej gorczycy
szczypta soli
ok. 1 szklanki oleju (dobrego w smaku - oliwa z oliwek nie nadaje się, bo daje posmak goryczy)
Gorczycę ze słonecznikiem najlepiej zmielić oddzielnie np. w młynku do kawy. Całość zmiksować dodając stopniowo olej. Można dodać przyprawy do smaku np. słodką paprykę, pieprz.
Kasza jaglana jest źródłem krzemu, ale też zawiera dużo witamin z grupy B (tiaminy, ryboflawiny, pirydoksyny. kwasu pantotenowego). Obfituje w lecytynę oraz substancje mineralne: magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo oraz witaminę E.
Więcej przeczytasz tutaj.
Komentarze do artykułu: Dip (majonez) z kaszy jaglanej